Innehåll

Välkommen - kul att du har hittat hit! Här kan du läsa delar av boken Växa och gro - stadsodling som demokrativerkstad, i en tidig version. Den tryckta versionen av boken kan du köpa från april 2015. www.vaxaochgro.se är en levande sida som uppdateras med länkar och mallar kopplade till den tryckta boken. Tipsa gärna om relaterad verksamhet, forskning eller annat som har anknytning till innehållet i denna bok!


Förord
Med boken Växa & gro vill vi inspirera fler att odla och därigenom upptäcka nya vänner och njuta av många skördefester.
Stadsodling – om och varför
Stadsodling leder lätt tankarna till prunkande åkerlappar i stadens kulisser eller coola gröna tak med utsikt över New Yorks skyline. Men stadsodling kan vara mycket mer än så! Här presenterar vi vår syn på fenomenet och introducerar begrepp som klimaträttvisa, resiliens och ekosystemtjänster. Och så visar vi hur allt hänger ihop. Tipsa gärna om fler länkar till forskning och artiklar i ämnet.
Demokratiutveckling
I strävan efter att hitta och skapa former för organisering, beslutsfattande och delaktighet som alla kan uppleva som rättvisa och stärkande, har vi stött på och provat coachande ledarskap, non-violent communication, sociokrati och civil olydnad. Genom att "odla människor" skapar vi förutsättningar för ökad demokrati.
Projekt
Från frö till blomma. Från idé till handling. Finn inspiration för hur du kan börja, finna finansiering och modell för organisation och verksamhet.
Odla
Visst är det magiskt att ett pyttelitet frö kan ge massor av blommor eller bli en stor grönsak! Ibland går odlingen kanske inte riktigt som du tänkt men ofta blir skördeglädjen stor. I detta kapitel delar vi med oss av tips och erfarenheter för odlingens alla faser – från jord till bord.
Leka
Leka kan vi alla göra oavsett ålder. Med hjälp av odlingsrelaterat pyssel, lekar och gruppstärkande övningar har vi hittat en struktur som stärker nya grupper och gör våra odlingsträffar ännu roligare. Här delar vi med oss av våra bästa tips.
Smaka
Äta ogräs? I detta kapitel hittar du säsongsanpassade recept, däribland grön pesto, regnsbågssallad och flera soppor. Men även chokladbollar. Metoder och val av köksredskap ingår också.
Begrepp och ord
Förnyelsebar energi, guldvatten, resiliens och oljetopp listas och förklaras här men inte gräsklipp, kratta och tulpanknopp.
Referenser och länkar