6. Smaka

”If you eat, you are in!”

Pam Warhurst, Incredible Edible

Vägen till en odlares hjärta går genom magen. Efter fyra odlingssäsonger med barn och vuxna så är vi övertygade. Att umgås över en fika, ge kroppen näring, skapa smakupplevelser att minnas och servera mat som är en fröjd för ögat – det har vuxit till att bli ett av målen med vår odling tillsammans med barn i staden. Du måste inte vara intresserad av odling men om du äter så är du ändå med.

Mat som ingång till hållbarhet

Att skapa ett intresse för det vi äter och medvetenhet om varifrån maten kommer är kanske det första steget för att intressera sig för mat, hållbar utifrån olika aspekter. Det i sin tur är en bra bit på väg mot att förstå kretslopp, respektera naturen och fundera på hur samhället är organiserat för att vi ska få mat till våra bord. Att äta, fika och laga mat tillsammans kan bli väldigt trevligt. Det kan även bli kaos och sluta med att någon skadar sig eller säger att allt är äckligt. I källarlokalen där Ett Grönare Lund håller till ibland, ute i vår trädgård och på fritidsgården har vi hittat fram till några metoder som fungerar för oss.

20140909_linerogarden_skordefest_aterNär vi avslutat festmåltiden bestående av kokt potatis med smör, squash stekt i tacokrydda och diverse råa blad, gurka, morötter och blommor så frågade vi några barn vad som var godast. Då sa en tjej att grönsakerna var godast. Ja men allt var ju grönsaker protesterade vi. Allt var godast! svarade hon.”

Från skördefest på fritidsgård

Val av ingredienser och recept

inledningsbild - Hadhya tar soppa utomhusKlimatsmart, vegan, och rawfood är några av de influenser som inspirerar till att prova recept som är bra både för planeten och våra kroppar. Genom att turas om att leda och laga kommer nya recept fram.

 

Nötallergi kan leda till ilfärder till sjukhus. På skolor och fritidsgårdar råder ofta förbud mot nötter. Till pesto använder vi solroskärnor istället. Är mandlar godkänt så är det gott som alternativ i både bakverk och mixade röror.

Tomma kalorier som vi hittar i vitt mjöl och vitt socker förekommer inte alls i rawfoodrecept. En rawfoodinspirerad efterrätt kan mycket väl ätas till frukost eller eftermiddagsfika även en vardag.

Servera citronvatten eller örtte istället för saft. Te som både barn och vuxna gillar som är naturligt sött är Wild berry från Clipper, rött som vinbärssaft. Odla pepparmynta till te och söta eventuellt med honung.

Veganer och laktosintoleranta har inspirerat oss att använda ersättningar som baseras på havre och soja. Eller inget alls. En extra potatis i soppan får den att bli lite rundare i smaken och en god olja ger mättnad och energi.

Klimatsmart blir maten om den innehåller hållbara mängder kött, inte slängs i soporna och om den tillagas efter säsong. Som inspiration finns entreprenören Maja Söderbergs matpyramider. baserade på Sju årstider i Majas kök. Pyramiderna finner du på www.klimatmat.se.

Ekologiskt och Fairtrade Bidra till att ingen natur och inga människor förgiftas, till friskare vatten och att fler fåglar och blommor trivs. Tänk särskilt på val av kaffe, bananer, vindruvor, potatis, mejeriprodukter och kött.

(forskning: gifter hälsa, se …  )


 

Kökets utrustning

Tillagning av MangoldsoppaI andrahandsbutiker finns det mesta som du kan behöva för att utrusta ett kök. Om nytt, tänk ekologiskt och fairtrade. Några redskap är bra att ha i flera uppsättningar så att gruppen kan bilda mindre lag och tillaga varsin sats av exempelvis chokladbollar.

Att be om hjälp har blivit en strategi för att skapa delaktighet. Fråga en granne om att låna en visp till exempel. Det funkar.

 

Rostfritt, gjutjärn, glas och trä väljer vi före plast och teflon för att minska risken att få i oss oönskade, hormonstörande eller cancerframkallande ämnen. Aluminium är inte nyttigt i kombination med syrliga livsmedel.

Skärbrädor av trä och knivar som är vassa kan vara värt att köpa nytt. Att finna knivar som även barn kan hantera är en god investering.

Förkläden är något som vi inte investerade i från början, som vi glömmer bort att köpa och som vi ofta saknar när vi lagar mat och pysslar. Vi har dock ett gäng t-shirts som vi köpt second hand för 5 kr styck som kan användas till både det ena och det andra.

Porslin till många – tänk stapelbart och praktiskt i diskställ. Hellre djupa tallrikar än skålar till exempel.

Mixerstaven är vår mest använda elpryl. Pesto, hummus, smoothie och soppor.

Visp har vi glömt att köpa och lånat av en förälder vid behov.

Kompost. Vi hade en maskkompost inomhus. Men med en vecka mellan skötseltillfällena var det svårt att få igång den och att få antalet maskar att växa. Annars är det ett roligt moment att mata maskarna. Skal och äppleskrott ska först finfördelas med kniv. Ett alternativ är att samla matavfallet i en burk eller påse och slänga i en råttsäker utomhuskompost. Maskkomposten fick flytta till vårt systerprojekt Vi odlar! (foto av matning av kompost?)

 

Till utflykt

Om matsäck ska packas till många så kan det bli både dyrt och krångligt. Be alla ta med eget vatten att dricka. Går det att köpa något på plats så är det kanske både roligare och inte så mycket dyrare än att köpa ingredienser och bre tjugo smörgåsar. Men gardera med en reservflaska med vatten, plastmuggar och frukt. Finn crisp har vi hittat som ett gott alternativ till söta kakor. Oöppnad håller förpackningen länge.

Tänk igenom genomförandet före

20140911_Linero_dukatbordProvsmakningen eller matlagningen kan vara en del av en introduktion, den huvudsakliga händelsen eller belöningen efter utfört arbete. Ett knytkalas är ett trevligt sätt att skapa delaktighet. En grillfest kan locka nya deltagare eller besök av grannarna.

 

Förberedelser handlar inte bara om att köpa hem ingredienser och redskap. Tänk också på skapandet av en upplevelse, struktur och avrundning.

- Hur många barn kan vara med per grupp/i köket?

- Hur många recept behövs för att skapa delaktighet?

- Finns tvål och rena handdukar?

- Tänk på allergier, etiska aspekter eller andra tankar i gruppen att ta hänsyn till? När väljer vi ekologiskt, fairtrade, närodlat eller billigast?

- Allt är inte självklart för alla. Hur undviker du att bränna fingrarna på en tändsticka? Och vilken teknik behövs för att torka av ett bord utan att smulorna hamnar på golvet? Finns utrymme för experiment och improvisation? Skapar tydliga instruktioner lugn och trygghet?

- Matlagning kan även vara ett uttryck för kreativitet. Hur uppmuntrar vi det?

En vacker uppläggning av grönsaker på fat, en ”skördetallrik”, lockar till provsmakning. Också ett sätt att uttrycka kreativitet.

- Hur fördelas maten eller smakproverna? Kö? Ett barn eller en vuxen som serverar? Skicka runt?

- Hur kan alla lockas att smaka och hur hittar vi sätt att vidga begrepp och smakupplevelser? Vi har använt 1, 2, 3 smaka (se sid XX) och tummen som barometer (se sidan XX). Låt barnen berätta om ingredienserna, eller gissa!

- Laga mat utomhus. Ta med balja med vatten och handduk för att tvätta händer om det inte finns kran.

- Vilka är dina egna tankar kring städ och disk? Ha tålamod och inkludera. Bli överraskad över (åtminstone) de yngre barnens entusiasm. Efter maten behövs två som diskar, två som torkar bord, två som sopar golvet. Vilka två hjälper Julia med disken?

Gemensamma regler och rutiner för trivsel, hygien och säkerhet

DSC_0526_MetinSkarAppleAnpassa redskap och uppgifter. En fyraåring kan med vuxens övervakning och med stor koncentration skära mindre bitar av äppelklyftor.

 

Första hjälpen: Röda korset utbildar ideella föreningar i första hjälpen, ibland gratis och ibland till en mindre kostnad. Första hjälpen lärs även ut inom exempelvis Friluftsfrämjandet och Civilförsvarsförbundet.

Skapa regler som känns viktiga för er. Sätt upp några som en påminnelse i köket eller toa! Här är några av våra

 

Tvätta händerna både före matlagning och en gång till om ett finger åkt in i munnen för en provsmakning. Handdukar behöver också tvättas, kanske så ofta som efter var träff. Säkert hittar du fina i en andrahandsbutik. Hygien är lite lika viktigt för mat som ska koka eller in i ugnen som mat som ska ätas direkt.

En vuxen = en kniv. Med barn i köket som är yngre än 11 år har vi sagt att en vuxen behövs för instruktion och för att övervaka användningen av en kniv. Två vuxna kan övervaka två knivar, vilket minskar kön snabbare om många vill vara med.

Två barn i köket. Efter många veckor med tjat om vem som ska få laga mat så beslutade vi att två barn får vara i köket per tillfälle. Då räcker det med en vuxen. Ofta vill vi ju hinna arbeta i trädgården eller pyssla med annat också.

Säker hantering av verktyg. Det skadar inte att påminna om och om igen om att knivarna är vassa, att spisen är varm och att mixerstaven inte är att leka med. Påminn om att knivar inte ska promenera iväg utan ska läggas ner på bordet om du ska hämta något annat. Ha nolltolerans när det gäller säkerhet och plocka bort och avsluta om barnen inte lyssnar. Låt vuxna bära tunga kastruller med kokhet soppa utan barn i vägen.

En timer till spisen kan vara en god investering.

Om olycka inträffar: Det i allmänhet inte så farligt att riva sig lite på ett rivjärn, skära sig med en kniv så det kommer blod eller bränna ett finger på en kastrull. Uppvisa lugn och låt ett finger som bränt sig vara i ett glas med kallt vatten i tjugo minuter. Skölj skärsår och sätt på ett plåster. I skolan finns pärmar för var klass med ”Om-lappar” med kontaktuppgifter till hemmet, om ifall att… Kanske något för ideella föreningar att ta efter?

 

Recept för provsmakningar, fikastunder och skördefest

Att äta det vi skördar är självklart. Dock kan det kännas som en evighet tills den första skörden. Och ibland blir det inte så mycket. Med tanke på detta så har vi letat oss ut och plockat vad som växer vilt. På så vis kan vi ha skördefest nästan varje vecka. För visst är det festligt och spännande att smaka en soppa av ogräs eller gröna pannkakor med nässlor i, att dricka nyponsoppa av bären du nyss skördat längs med cykelvägen eller servera ärtskotten som vuxit på fönsterbrädan på en smörgås. Festligast av allt är ändå ett bord med olika grönsaker från trädgården, vackert uppdukade.

Med skördeåret som en innehållsförteckning ger vi en bild av när i tiden olika recept passar. Men recepten kan självklart användas under flera månader eller till och med hela året. Recept märkta med * hittar du inte här, utan på hemsidan vaxaochgro.se.

(illustration)

Festliga träffar med tema kultur, respekt och rättvisa

Genom att haka på högtider och festliga arrangemang så kan vi skapa teman där många lockas att delta.

 

Påsk med tema kultur och knytkalas Odlingssässongen är helt ny och påsken kan bli ett festligt tillfälle att lära känna varandra lite mer genom ett enkelt knytkalas. Alla tar med något traditionellt; mat, dryck, musik, en dans eller någon sak. I tur och ordning får var och en visa, berätta och kanske lära ut en sång eller en dans.

 

Ramadan och omtänksamhet Med många muslimer i området där vi har odlingsverkamhet så tar vi hänsyn till Ramadan. Alla fastar inte. Några äter frukt och grönsaker under fastan. I gruppen kan vi prata om vad Ramadan innebär. Barnen har berättat att det handlar om att ”tänka på andra, på de fattiga”. Vi har pratat om respekt. Vi har tillsammans kommit på exempel på hur vi kan visa respekt för ett träd eller tänka på en insekt. Kan Ramadan bli en månad då vi är extra snälla mot varandra i odlingsgruppen? Under fastan kan det vara lämpligt att erbjuda frukt och grönsaker och undvika annan fika. Ramadan kommer att infalla under maj, juni och juli de närmsta åren. Vilka kulturer är representerade i din odlingsgrupp?

 

20141014_Linerogarden_Fairtrade_bananforberedelser (1)Fairtrade challenge är en kampanj som anordnas av Fairtrade Sverige. Tipspromenad med provsmakning av fairtrademärkta varor vid målgången kan vara upplägget för denna dag. Ett tillfälle att kalasa på exempelvis choklad, kakor, saft och bananer. För att anmäla er fikastund, finna fakta och aktuellt datum se www.fairtradechallenge.se.

 

pumpaclementiner_spokbananer_halloweenHalloween Smält choklad för att måla clementiner och bananer till ett hälsosamt fika bestående av halloweenpumpor och spöken.) Som lek, prova Skicka vidare en känsla.

 

Jul/vinter Alla firar inte jul men alla skolbarn har terminsavslutning. När vi tillverkade hemmagjord kola slog barnen in kolorna i egenhändigt vikta kartonger för att ge till lärare och föräldrar. Att själv kunna tillverka något som blir en uppskattad present – det är ett exempel på demokrati och delaktighet i vardagen.


 

Smått och gott

Intro saknas

Chokladbollar

20140605_Vikingavägen_bakachokladbollar5Det klassiska receptet! Skaffa gärna redskap i mer än en uppsättning så kan bollarna tillagas av flera ”lag” om matlagarna är många.

 

Experimentera utan socker!

Prova att byta ut sockret mot färska dadlar. Här är ett recept:

100 gram färska dadlar, mosade

1/2 dl havregryn

1 msk kakao

lite kaffe eller vatten

ca 1 msk kokosolja

1 dl riven kokos

+ kokos till garnering

 

Ingredienser till 40 bollar:
100 g smör

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

½ dl kakao

5 dl havregryn

2 msk bryggt kaffe eller vatten

pärlsocker eller kokosflingor till garnering

 

Redskap: skål, decilitermått, matskedsmått, teskedsmått, djup tallrik till pärlsocker eller kokosflingor, uppläggningsfat.

 

Gör så här:

 1. Skär upp smöret och låt stå i rumstemperatur några minuter.
 2. Rör ihop smör och socker.
 3. Tillsätt vaniljsocker, kakao havregryn, lite vatten eller kaffe och rör ihop.
 4. Forma runda bollar och rulla dessa i pärlsocker, kokosflingor eller strössel.
 5. Låt stå svalt före servering.

Energy bars

På vintern är vi många som mår bra av lite extra energi. De små kakorna i detta recept påminner om de fågelfrön som du kan ge dina vänner i trädgården. Receptet kommer från Lärande liv – Drömmarnashus.se.

 

Ingredienser till cirka 20 bitar:

3 dl torkad och hackad frukt

1 dl nötter, mandlar, solrosfrön och/ eller pumpafrön

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl majsmjöl

4 msk honung

75 g smör

2 dl havregryn

ca 1 dl vatten

 

Redskap: skål, decilitermått, matsked, bakplåtspapper, formGör så här:

 1. Blanda frukt, nötter och frön med mjölet.
 2. Häll i smält smör och honung.
 3. Häll sist i havregryn och vatten och mosa samman allt noga. Blandningen ska bli smetig.
 4. Fördela i en form eller på en bricka med bakplåtspapper.
 5. Sätt in i kylen i cirka 20 minuter. Skär i rutor. Smaka!

Utan kylskåp? Istället för att använda kylskåp. Använd en låda med lock, t.ex. en glassförpackning, och ställ ut utomhus om där är 8 °C eller kallare.

 

Smoothie med bär eller nässlor 

tips_smoothieVi mixar gärna en bärsmoothie på frysta bär i samband med att vi tillverkar vintersticklingar i februari. Då blir det bärtema och lite roligare än att bara klippa till synes torra grenar. Enkelt och gott.

 

 

Ingredienser till bärsmoothie, ca 10 glas:

1 liter naturell fil eller yoghurt

3 mogna bananer

2-3 deciliter frysta bär; blåbär, hallon, jordgubbar, svarta vinbär, björnbär. Använd en eller flera olika.

 

Redskap: mixerstav, skål (mixersymbol?)

 

Gör så här: Ingredienserna mixas och hälls upp i glas. För extra lyx, ringla lite honung och placera ett bär på toppen eller servera med sugrör.

 

Ingredienser till nässelsmoothie

3-4 msk väl sköljda och fint hackade nässlor.

1 banan

2-3 dl naturell yoghurt

1-2 msk apelsinjuice

1 krm vaniljsocker

 

Använd handskar och sax när du plockar nässlor. Plocka de två översta bladparen. Nässelnybörjare så kan koka nässlorna i vatten ett par minuter före de hackas och mixas med övriga ingredienser.


Skörda i staden

Äpplen, nypon, tusenskönor, kirskål, nässlor, vitplister, maskrosor, violer och syréner är bara några av alla de ätbara växter som vi kan finna växa vilt eller på offentlig parkmark i närheten av där vi bor. Ska du ta med andra på skördepromenad så är det klokt att först kolla vad som finns och var. Växter det på mark som inte är din och inte betraktas som ett ogräs så rekommenderar vi att du frågar markägaren först. Skörda varsamt så det räcker till fler. Ta med sax och skål eller påse. En äppelplockare kan tillverkas, köpas eller lånas.

 

Låt ätbara blommor överraska på en smörgås, tårta eller sallad.

Grön pesto

20140603_Linerogarden_ma_llapesto&melon

Kanske blir grannarna glada om du ber att få skörda kirskålen eller nässlorna i deras rabatt? Av nässlor används de späda skotten, de ljusare översta bladparen. Klipper du ner nässlor så kan nya näringsrika skott skördas i flera månader.

Foto: Pesto på vattenmelon blev en ny smakupplevelse.

 

Ingredienser:

100 g hackade färska och späda blad av kirskål, plister, målla, nässla, persilja, ruccola, grönkål och/eller basilika

1 dl hackade mandlar eller solrosfrön

1 dl god olja, raps eller oliv

1 tsk örtsalt

(1 pressad vitlöksklyfta)

(1-2 dl riven parmesanost eller annan stark ost)

 

Gör så här:

 1. Låt gärna mandlar och frön ligga i blöt ett par timmar för att väckas till liv. Skölj bladen väl.
 2. Hacka blad, eventuell vitlök och mandlar eller frön.
 3. Mixa med oljan.
 4. Rör ner en stark ost om du vill. Det smakar gott även utan ost.
 5. Servera som pålägg, till pasta, som salladsdressing, på potatis eller kex. Vi köper oftast ett surdegsbröd från lokalt bageri till våra träffar.

Obs! Förvara peston i kylskåp. Rester som är kvar efter tre dagar måste du kasta bort. Färskt grönt och olja gör att anaeroba bakterier, t.ex. den mycket farliga Clostridium botulinum, kan börja växa.

Fler fina gröna recept finns i häftet Vilda grönsaker utgiven av Marta-förbundet. Stuvad målla lär vara en delikatess.

 

Torkade äppelringar

IMG_20141021_161304

Hela hösten kan vi torka svenska äpplen. Det är större chans att äppelringarna blir bra om äpplena är mogna. Sura och omogna äpplen riskerar att mögla. Ett moget äpple har bruna kärnor.

 

Ingredienser:

Äpplen

 

Redskap: skärbräda, kniv, äppelurkärnare, snöre

 

Gör så här: Gör hål i äpplena med en äppelurkärnare. Skiva ca 3 – 4 mm tjocka skivor. Trä upp på snöre eller grillpinnar.

För att lyckas med torkningen krävs god luftväxling. Placera äppelringarna på snöre eller grillpinnar över ett kylskåp eller ovanför ett element eller strax under taket. Äpplena kan sparas till vårutflykt men risken är att de äts upp så snart de torkat. Godis! Torkad mat ska skyddas från fukt, ljus, smuts och för hög värme. Glasburkar ett papperspåsar i ett skafferi är en bra förvaringsplats.

Nyponsoppa av nyplockade nypon

nypon2

Ladda antioxidanter inför vintern! Skörda nypon från augusti till december.

 

Ingredienser:
7 dl färska nypon

ca 2 liter vatten till 1,2 liter färdig soppa

0,5 – 1 dl strösocker

1,5 msk potatismjöl

 

Redskap: Skärbräda, kniv, två kastruller, en sil, ett decilitermått, ett matskedsmått och en visp. Till skörden behövs en skål eller påse.

 

Gör så här:

1. Plocka och skölj de färska nyponen.

2. Skär med kniv eller nyp bort blomfästet med naglarna.

3. Koka upp ca 1 liter vatten och häll i nyponen, hela med kärnor. Koka tills de börjar mjukna. Det kan ta 20 minuter om nyponen är hårda. Du kan själv snabba på genom att göra nyponen mosiga med en sked.

4. Placera en sil över en skål eller en tom kastrull. Lyft av nyponsoppskastrullen från värmen och häll innehållet genom silen.

5. Häll tillbaka nyponmassan i kastrullen och tillsätt ett par deciliter nytt vatten. Koka upp på nytt.

6. Sila igen. Upprepa tills du tycker att du fått ut det mesta av nyponet och bara har lite skal och kärnor kvar. Det ska bli cirka 1,2 liter nyponsoppa. Är det mindre så kan du fylla ut med vatten.

7. Häll tillbaka nyponsoppan i kastrullen. Blanda i socker och koka upp.

8. Blanda 1,5 msk potatismjöl med 1 dl kallt vatten och vispa ner i soppan.

9. Värm på nytt. När den första kokbubblan kommer så tar du bort kastrullen från plattan, annars blir soppan som klister.

10. Serveras i djup tallrik med sked eller som dryck i kopp.

 

Nypon är ett superbär som är bra för kroppen på många vis. C-vitamin bidrar till ett starkt immunförsvar. Nypon har också antiinflammatorisk effekt och kan lindra vid värk i leder. Nypon är goda torkade, som syrligt godis. Ät inte kärnorna. De kliar.

 

Vi skördar och äter från i de egna odlingarna

Kokt potatis med smör

10595983_665824026840151_217347357_n

Detta har blivit en rätt som efterfrågas av barnen. För att bevara smak, vitaminer och andra nyttigheter så kokar vi helst potatis hel, skrubbad och med skal.

1. Koka först upp vatten med lite salt.

2. Använd lock så behöver inte vattnet täcka potatisen. Det går bra att koka bönor eller andra grönsaker i samma kastrull, samtidigt. Men kokar du rödbetor så blir allt rosafärgat och ser inte så gott ut.

3. Lägg i potatisen och låt koka i ca 20-25 minuter. Är det ont om tid eller vi kokar på triangakök utomhus och vill spara på gas så delar vi varje potatis i fyra-sex bitar och koktiden halveras. Känn med en vanlig bordskniv om det känns lagom.

4. Spara disk genom att lägga upp grönsakerna på gemensamt fat i lagom munsbitar och utrusta var och en med en gaffel eller en tandpetare.

Servera med smör.

”In Nepal, we also eat potatoes like this for ”fika” instead of bread. We use very spicy chilli pickles instead of butter.”

- Ashish, volontär 2013.

Skördetallrik

20140909_linerogarden_skordefest_upplaggmedblommaHar något barn en gång inspirerats att lägga upp grönsaker vackert på ett fat så sprids detta sätt att uttrycka kreativitet snabbt till andra.

 

Odla ätbara blommor så som ringblomma, tagetes, indiankrasse och gurkört som kan serveras till skivor av morötter, blad av sallad, kokta potatisar och bönor eller squash stekt i skivor.

 

Soppor efter säsong

- nässlor, rödbetor, mangold, pumpa och jordärtskockor

 

20141023_matlagningstra_ff_kastrullSoppor går att variera i det oändliga. Med ett basrecept hoppas vi att alla som är ovana vid att koka soppa snabbt känner igen sig och gillar att det är både enkelt och gott!

 

Redskap: kastrull eller gryta, träslev, soppslev, skärbräda, kniv, skål, mixerstav

 

Ingredienser:

2 msk olja eller smör

1 lök

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

Ca 800 gram grönsaker eller en liter gröna blad + tre potatisar

Vispa eventuellt ner grädde eller crème fraiche på slutet.
Om du har persilja, gräslök, krasseblomma eller liknande, använd att toppa med vid servering!

 

Gör så här:


1. Skölj skärbräda och lök med kallt vatten så tåras ögonen mindre. Skala och dela löken i två halvor. Skiva den därefter tunt.

2. Låt löken smälta sig mjuk i olja eller smör i kastrull eller gryta på medelsvag värme.

3. Tillsätt 1 liter vatten och koka upp med de två buljongtärningarna i kastrullen.

4. Tillsätt ca 800 gram grönsaker eller 1 liter gröna blad enligt beskrivning på nästa sida.

5. Koka ca 10-20 minuter till grönsakerna är lagom mjuka.

6. Om en slät soppa önskas så ta av soppan från värmen och mixa med mixerstav.

7. Tillsätt eventuellt grädde (vanlig, havre- eller sojabaserad) eller servera med crème fraiche eller turkisk yoghurt, örtsalt och eventuellt färskt grönt.


Välj något av följande till steg 4 i beskrivningen ovan:

 

Ogrässoppa: 1 liter kirskål och/eller nässlor plus tre skalade och skivade potatisar. Sax och handskar är bra när nässlor plockas. Skörda endast de fina bladen. Klipp under det andra bladparet. Bada bladen noga. En del rekommenderar att bladen först ska koka fem minuter (förvälla) och att det kokvattnet hälls bort före bladen hackas och stoppas i soppkastrullen med lök och buljong. Tillsätt gärna 2 dl crème fraiche och pynta med några gräslöksstrån vid serveringen. Spenat-, mangold- och grönkålssoppa tillagas som ogrässoppan.

Skölj gröna blad noga. Tappa upp vatten i en stor skål eller i diskhon. Häll i bladen och rör runt. Sand och jord sjunker till botten. Plocka upp bladen, byt vatten och upprepa tills vattnet ser klart ut.

 

Gröna pannkakor: När du ändå är igång. Mixa ner kirskål, nässlor eller spenat i pannkakssmeten och stek som vanligt. Är du lite tveksam så kan du först koka bladen i vatten i 5 minuter. Servera gärna gröna pannkakor med finrivna morötter, rivet äpple och keso.

 

20140814_Vikingava_gen_odlingstra_ff_Sara_serverar_ro_dbetssoppa2Rödbetssoppa: Skala och skär 1 morot och ca 700 gram rödbetor i mindre bitar och häll dessa i kastrullen. Om blasten på rödbetorna är fin, ta några blad, skölj, strimla och lägg i kastrullen. Ingen grädde i soppan, men gärna en klick gräddfil och hackad persilja till serveringen.

Foto: Rödbetssoppan blev en succé. Serverades i muggar utomhus med creme fraiche på toppen.

 

Morotssoppa: Skölj och skiva 800 gram morötter. Några kan bytas mot potatis, selleri och palsternacka. Grädde är gott men inte nödvändigt. Färskriven ingefära ger extra sting.

 

Potatis- och purjolökssoppa: Skölj och skiva en stor purjolök eller två små. Låt mjukna med löken i början. Tillsätt 5-6 skalade och skivade potatisar.

 

Pumpasoppa: Låt 2 hackade vitlöksklyftor mjukna med den gula löken. Välj en pumpa som väger minst 1,5 kilo för att få ca 800 gram skalad och urkärnad pumpa i tärningar. Koka gärna med ett syrligt äpple, skalat och skuret i bitar. Saften och rivet skal från en citron kan tillsättas på slutet.

 

Buljong är inte alltid nödvändigt. Inspireras av innehållsförteckningen till en ekologisk grönsaksbuljongtärning. Libbsticka kan odlas för att få ditt eget förråd av ”buljongsmak”.

 

Förvara i rumstemperatur!

Vinterpumpor med tjockare skal klarar sig i rum-temperatur i många månader. Uppskuren pumpa klarar sig cirka en vecka i kylskåp.

 

 

Är pumpan lagom mogen?

Pumpan ska vara hård, tung och inte ha för mycket fläckar. Ett känsligt område på pumpan är botten där den lätt blir mjuk och snabbare dålig. Knacka på skalet och lyssna! Är det hårt och ger en ihålig klang?

 

Regnbågssallad och ärtskott

Hur många olika färger hittar du i den här salladen? Mat med starka färger innehåller många nyttiga vitaminer och mineraler. De hjälper oss att bygga friska kroppar, gör oss pigga och glada.

 

Receptet nedan kommer från Lärande liv – Drömmarnashus.se.

 

Ingredienser:
2 ekologiska apelsiner

2 svenska äpplen

250 gram morötter

1 dl solroskärnor

1,5 dl russin

250 gram rödkål

150 gram gröna blad; solrosskott, krasse, rucola eller grönkål. Skölj väl. Hacka eventuell grönkål fint.

 

Redskap: Salladsskål, skärbrädor, sax, kniv, osthyvel, potatisskalare, rivjärn. Decilitermått och våg, om ni har.

 

Gör så här:

 1. Ta fram en stor salladsskål.
 2. Skala apelsinerna och dela i klyftor. Klipp varje klyfta i fem bitar.
 3. Skär äpplena i lika små bitar som apelsinerna.
 4. Skiva rödkål tunt. Ett knep är att använda osthyvel.
 5. Häll i russin och solroskärnor.
 6. Skala morötterna. Gör morotsspån av hälften av morötterna. Riv den andra hälften grovt på ett rivjärn.
 7. Häll i de sköljda gröna bladen.
 8. Blanda runt allt och låt salladen stå och dra en stund


Odla ärtskott året om!

20140902_Linerogarden_narbildartor1. Fyll en kruka eller en avklippt mjölkkartong till hälften med jord.

2. Häll på ett lager med torkade gula eller gröna ärtor, sådana som används till ärtsoppa.

3. Täck med 2 cm jord.

4. Vattna.
Efter en till tre veckor kan du skörda ärtskott att ha på smörgåsen eller i en sallad.