25 mars, 2015

Workshop och kurs för fritidsledare & pedagoger

trippelslapp

 Odla med mellanstadiebarn!

Den 8 april BOKSLÄPP Metodboken Växa & gro – stadsodling som demokrativerkstad. släpps denna kväll. Välkommen på fest från kl. 17.30 på Stenkrossen, Kastanjegatan 13 i Lund.

Den 9 april WORKSHOP kl 9.15–12  riktad till fritidsledare, ideellt engagerade och pedagoger. Läs mer nedan.

Den 24 april, 7 och 21 maj KURS Odla med mellanstadiebarn kallar vi kursen i tre delar som äger rum kl 9.15–12 i Lund. Läs vidare på Lunds kommuns hemsida. OBS! Sista anmälningsdag är 17 april, inte 1 april!

Workshop: Växa & gro – stadsodling som demokrativerkstad

När: torsdag 9 april kl. 9:15 – 12:00.

Plats: Vita Galleriet på kulturhuset Stenkrossen, Kastanjegatan 13 i Lund.

Målgrupp: Fritidsledare, pedagoger, ideellt engagerade och andra nyfikna på stadsodling. Öppet för alla. Workshopen är riktad till vuxna som vill odla med barn i åldrarna 9-13 år.

Arrangörer: Sara Nelson och Julia Linder, verksamma inom stadsodlings- och demokratiprojekten Ett Grönare Lund och Vi odlar! – del av föreningen ABC – aktiva insatser för människa och miljö. Dagen sker i ett samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen och Naturskolan i Lund medverkar.

Anmälan skickas till: sara.nelson @ abcsweden.org . Vänligen ange namn,

kontaktuppgifter, fakturauppgifter, din roll/sysselsättning och hur många som kommer från din arbetsplats.

Sista anmälningsdag: 1 april 2015  Workshopen blir av. Eftersom det finns fler platser kvar så lämnar vi öppet för ytterligare anmälningar – Välkommen!

Kostnad: 350 kr för en person, inklusive metodboken Växa & gro. 500 kr för 2–3 personer från samma arbetsplats/organisation, inklusive 1 st. metodbok. Gratis för deltagare i kursen Odla med mellanstadiebarn.

I workshopen ingår:

- En guidad tur i trädgården, säsongsbetonat fika & mingel.

- Föreläsning & workshop med vår metodbok som grund:

Varför och hur är stadsodling viktigt och ett uppskattat och kraftfullt pedagogiskt verktyg som ökar delaktighet för individen och grupper

Bildvisning och inspiration från projekten Ett Grönare Lund och Vi odlar:s verksamhet från bl.a. fritidsgården Linerogården och Stenkrossen i Lund.

Introduktion till ekologisk och kretsloppsanpassad odling på fritids, inkl. förodling, fönsterodling, att odla i pallkrage, djupgrävning, växelodling, kompostering, matlagning och snickeri.

- Prova på – odlingsrelaterat pyssel. Stationer med inspiration och där ni får tillverka saker att ta med hem och ställa frågor. Naturskolan medverkar.

 

Bakgrund:

Under fyra säsonger har stadsodlingsinitiativet Ett Grönare Lund odlat med barn på fritidsgården Linerogården. Vi har funnit metoder som fungerar för att engagera 10–12-åringar – inte alla och alltid – men när barnen är med, så är det ofta blandade grupper med killar och tjejer i olika åldrar, där barnen lagar mat och nyfiket provar nya smaker, där några drar på sig skorna och hänger med ut i friska luften. Ett riktigt lyckokast var gårdsfixardagen i oktober 2014 som engagerade hela gården i att göra utemiljön mer trivsam och knyta an till sin miljö.

 

Ni är välkommen att höra av er om ni vill veta mer. Vi erbjuder bland annat inspirationsworkshops på skola och fritidsgård – för barn och vuxna eller enbart för ledare, pedagoger och annan personal. Våra kontaktuppgifter finns under fliken Kontakt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>